Múlt idéző: Szentendrei Kocsigyár
Beküldte: Admin, 2011.09.08. 17:17
Szentendre egyik legnagyobb üzeme volt a szentendrei Kocsigyár. Bejárata a Szentlászlói úton a Szent András templommal szemben volt. Most pedig tegyünk egy rövid időutazást és nézzünk körül a Kocsigyárban.

A szocialista nagyüzemi mezőgazdaság járműigényének kielégítésére fejlődött az 1950-es években országos jelentőségű üzemmé a szentendrei Kocsigyár.

Íme az egyik legegyszerűbb gyártmány: Fúvott gumikerekű lovas kocsit gyártottak. Mit jelent a fúvott? Hát, hogy fel van fújva a kereke.

Régen a gyár berendezéseit vízzel hajtották, a gyártól jó 1 kilométerre volt a Bükkös-patakon egy zsiliprendszer. A zsiliprendszertől csővezetéken jutott el a Bükkös-patak vize a régi gyártelepre, ennek maradványa néhol máig látható.

A zsiliprendszer romjait ma is láthatjuk a Sportpálya közelében, a vezeték maradványait az Izbégi Általános Iskola C épületének bejáratánál bármikor megnézhetjük.

A Kocsigyár minden szentendre iskolát támogatott, a lambériát ingyen adta az iskoláknak. És a kocsigyári brigádok társadalmi munkában szerelték fel a lambériákat. A Barcsay iskola alapjait ásták ki. A Rákóczy iskola tanuszodájának építkezésénél is segítettek. Ott az építkezés során ókori leleteket találtak, így átmenetileg leállt az építkezés. Az Izbégi iskolában a tornacsarnok anyagát a Kocsigyár gyűjtöttem, de a tornacsarnokot már alvállalkozók építették fel. Az Izbégi Iskola alatti egykori Park-Tábornál a faházak festésénél segédkezett a Szentendrei Kocsigyár.

1998 nyarán magán személyhez került a Kocsigyár, a gyár előző igazgatója autóbalesetben meghalt. 2001 végén teljesen elbontották a Szentendrei Kocsigyárat, helyére a Bükkös Lakópark épült.

Kerner József rengeteg fényképet készített a Kocsigyár életéről. Amikor leültem vele beszélgetni a gyárról, órákat mesélt, és közben végig magyarázta, hogy melyik fényképen mit látok. Izbég honlapján több mint 100 fotó mellett egy 13 perces némafilmet is láthatunk, melyet pár hónappal ezelőtt digitalizáltam. Az 1970-es évek tájékán Kerner József helyi iskolákba járt előadásokat tartani, az Izbég honlapján található videót akkor látta utoljára a közönség.

Több, mint 100 archív fotó a Szentendrei Kocsigyár életéből:
http://izbeg.jovonek.hu/regikeptar/index.html

Emlék lapok a Szentendrei Kocsigyárból:
http://izbeg.jovonek.hu/gyaremlekek/index.html

12 perces archív videofelvétel a Szentendrei Kocsigyár életéből:
http://izbeg.jovonek.hu/kocsigyar/index.html

2007-es képek az egykori zsiliprendszer maradványaiból:
http://izbeg.jovonek.hu/keptar-2007/index.html



Hozzászólás beküldése
Név*:
E-mail cim*:
Üzenet*:
Ellenőrző kód*:
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!

Vissza         Kezdőlap



Legfrissebb hozzászólások:
Weboldal 45 ezer forintért!
Pilis Rádió (FM 91.1)
Admin
Pilis Rádió (FM 91.1)
Tomka

Legolvasottabb hírek:
Vers Vonat - Forgácsolt Kultúra (25253)
A Szentendrei HÉV egyik szerelvényében a reklámok helyett versek várják az utazókat szeptember hónapban. (A verseket azon a HÉV szerelvényen találjuk amelyen másfajta ablakok vannak.)

Bükkös-parti nagytakarítás (24799)
A Bükkös-partiak Baráti Köre Egyesület szervezésében őszi Bükkös-parti nagytakarítást rendeznek szeptember 25-én, szombaton.

Hol kapható Szentendre legfinomabb fagylaltja? (13877)
A Szentendrei Főtéren (mármint ezen a hírportálon) többször rendezek közvélemény kutatást. Próbálok mindig feltenni valami helyi kérdést. Regisztráció nélkül bárki leírhatja a véleményét.

Legfrissebb bejegyzések:
teszt
Mária-napi megemlékezés
A városismereti kvízjáték nem állt meg!
Weblapkészítés Szentendrén!
Weboldal 45 ezer forintért!
Webes megjelenés 2012-ben!
Múlt idéző: Szentendrei Kocsigyár
Teszt Endre - Nyeremény felajánlása
Legszebb helyek a Dunakanyarban
Több mint 300 kérdés Szentendréről!

Linkajánló
FeriWEB.hu - Weblapkészítés, Keresőoptimalizálás
Izbég honlapja
Legszebb helyek
Legszebb helyek - Magyarországon
Pest Megyei Könyvtár
Szentendre város
Szentendre.Lap.hu linkgyűjtemény
Szentendrei cég linkgyűjtemény
Teszt Endre - Városismereti kvízjáték
Tropical Állateledel - Szentendre HÉV állomás

Szerkesztőség
Admin - Főszerkesztő
kleinferi(k.u.k.a.c)freemail.hu
teszt - Vendég
web(k.u.k.a.c)feriweb.hu